WAARKUNST

© 2017 | PRIVACY POLICY

Oldambt

 
 

Hoofdweg 1

9942 PA 't Waar

0598 446 390

whatsapp: 0634116683

waarkunst@gmail.com

openingstijden

zondag: 11-17

doordeweeks op afspraak

Tai Ji en Qi Gong

Ons bamboeveld maar ook andere plekken in de beeldentuin en galerie lenen zich uitstekend voor de beoefening van Tai Chi en Qi Gong. Van oorsprong is Tai Ji Quan een methode voor zelfverdediging gebaseerd op het principe van meegeven. Maar de langzaam uitgevoerde bewegingen zijn ook heel geschikt om lichaam en geest in balans te brengen. Bovendien is Tai Ji goed voor je spieren, bloedsomloop, concentratie, energie, weerstand, coördinatie, enz. Eigenlijk is Tai Ji overal goed voor èn bovendien is het leuk om te doen!

 

 

 

 

 

Cursusleider Mart van Wijngaarden:

De 43-vorm Yangstijl is mijn favoriete vorm.

In 1934 is de Yangstijl 43-vorm ontworpen door Jiang Yu-Kun (1913-1981) op basis van langere traditionele vormen zoals die

met 108 en 88 posities. Alle karakteristieke posities werden overgenomen, maar de vele herhalingen uit de lange vormen zijn

weggelaten.

Jiang Yu-Kun was een leerling van de legendarische Yang Cheng-Fu en onderwees de Yangstijl voor het eerst buiten de

Yang familie. In Nederland is de 43-vorm in 1989 geïtroduceerd door Tang Wei, een leerling van Jiang Yu-Kun.

 

Van 2002 tot 2005 leerde ik de 43-vorm bij de docent Jan Jansen, tevens maakte ik kennis met een aantal Qigong-oefeningen.

Vanaf 2006 volg ik lessen bij Hielke Hylkema. Hielke heeft me uitgebreid de details van de 43-vorm geleerd. Van hem leerde ik ook de 24-vorm en enkele stokvormen. Toen ik in 2011 overwoog om les te gaan geven, heb ik daarop in 2012 de 43-vorm bij Tang Wei gevolgd.

 

De lessen

Beginners leren eerst de vereenvoudigde Yangstijl. Dit is een korte Tai Ji vorm die heel populair is in China en in de rest van de wereld. Deze vorm leer je in ongeveer 4 maanden. Daarna kun je je bekwamen in de wat moeilijker Traditionele Yangstijl - een mooie lange vorm die ongeveer twee jaar kost om te leren.

 

Cursusinhoud:                                 Vereenvoudigde Yangstijl (24-vorm), ondersteund met Qi Gong-oefeningen

Locatie:                                            Hoofdweg 1 't Waar

Tai Chi

Taijiquan ('Tai Chi') is van oorsprong een interne Chinese gevechtskunst, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van energie dan van spierkracht en die gericht is op het in harmonie brengen van het lichaam, denken en ziel. Tevens is het een bewegingsleer die de weerstand verhoogt en de gezondheid van de beofenaar verbetert. Door beoefening worden blokkades in het lichaam opgeheven en kan de levensenergie, de 'qi', goed stromen. Het kan verbetering brengen bij de bloedsomloop, de ademhaling, spijsvertering en het zenuwstelsel. De filosofie van Tai Chi is gebaseerd op het Taoïsme . De cirkel is het symbool voor oneindigheid en het samenspel tussen ying en yang komt daar uit voort. Een Tai Chi-vorm bestaat uit een serie bewegingen, die langzaam, ontspannen en energievol als één ronde, vloeiende en harmonieuze beweging worden uitgevoerd. Met Tai Chi ontwikkel je je eigen energie en daardoor je (innerlijke) kracht en weerstand. Het is geschikt voor alle leeftijden.

 

Qigong

Betekent letterlijk werken met energie. Qi staat voor 'levensenergie' en Gong staat voor 'vaardigheid of werken met'. Het is de kunst van het opwekken en beheersen van de levensenergie.

 

Integreer deze eenvoudige en gemakkelijk te leren oefeningen in je dagelijk leven en je zal energie en harmonie creëren in je lichaam en geest. Leer hoe de immuniteit te stimuleren en de gezondheid van uw interne organen, bloed en energie.

 

Als je Qigong beoefent werk je met de energie in en om jou heen. Het activeert het zelfgenezende, helende vermogen in jou. Qigong kan een combinatie van bewegingen zijn (fysiek en mentaal), visualisatie en ademhalingstechnieken en meditatie.